– Kropsarbejde ændrer dine sindsstemninger!

Alt for mange af os danskere, unge som gamle, lever ubevidst med et kollaps i ryggen. Selve kollapset er placeret mellem skulderbladene inde ved rygsøjlen. Et ”tabt” hoved der falder forover følger med sammen med skuldre og arme.

Et lille eksperiment

Prøv selv at stille dig i den beskrevne position, giv dig tid til at indlevelse, og mærk godt efter. Lad samtidig dit blik hvile mod jorden, og gør så din vejrtrækning overfladisk. Du har nu opskriften på følelsen af tristhed og skam i en tung krop uden stolthed og livsmod. En trist grundfølelse og et modløst vanesind udvikler sig gennem årene i retningen af nedtrykthed og eventuelt depression.

Hvordan opstår et kollaps i ryggen?

Forklaringen på hvorfor vi ubevidst bliver ved med at ”falde sammen”, og glemmer at ranke ryggen, har rødder tilbage til  konkrete udviklingspsykologiske stadier. Genetik har også en betydning. Desuden har ny forskning netop dokumenteret at vi lever i en kultur hvor smart-phones, i-pads og diverse tablets og computere kun forstærker den manglende holdning i kroppen.

Digitale medier og den sammenfaldne krop?

Vi sidder og står kort sagt med en sammenfalden og foroverbøjet krop i mange timer om dagen. Mere end nogensinde før i menneskets historie ser vi på vores elskede digitale skærme. Særligt unge mennesker og børn er i risiko for at blive påvirket af samspillet i mellem en sammenfalden krop og et nedtrykt/skamfuldt sind. En krop med manglende holdningstruktur er simpelthen grobunden for et præ-frontalt cortex med en række selvdestruktive vanetanker i sindet.

What to do?

Set fra mit synspunkt er der derfor alt mulig grund til at sammentænke arbejde med krop og sind. Sammentænkning mellem krop og psyke, mellem soma og psyke, giver os mulighed for at arbejde med kropssindet som en helhed. Den gode nyhed er derfor at vi kan hjælpe børn, unge og voksne ud af tristhed, nedtrykthed og skamfuldhed via kropsarbejde.

Der findes faktisk talrige måder at inddrage kropsarbejde på i det terapeutiske rum og i livet generelt. Jeg vil i denne blog give et lille eksempel som du selv kan udføre (se også video med denne øvelse).

Kropsøvelse – rank ryggen

Start med at stille dig i den beskrevne kollaps-position. Stå nogle sekunder i denne position og mærk tunghed og tristhed. Bevæg dig nu i slow-motion mod at ranke dig, ret ryggen langsomt  uden at den bliver stiv som kosteskaft. Blot rank og samtidigt fleksibel i din rygsøjle. Løft samtidigt dit hoved og se ud i verden. Mens du gør disse bevægelser, med ryg og hoved, kan du lade dine arme åbne dig op i brystkassen ved at føre dem udad. Mærk du får mere plads i brystet og brystkassen, du fylder mere og kan trække vejret ned i maven.

Du har nu åbnet dig op for verden, et nyt og bedre liv venter…

af ID Psykoterapeut og ID Coach Steen Degn

Share