At være kritisk overfor andre har den umiddelbare fordel, at jo flere fejl vi kan finde hos dem, jo mindre påtrængende synes vores egne mangler at være.

Jeg har utallige gange i såvel mit private liv som i mit professionelle arbejde med mennesker de sidste 25 år undret mig over, hvorfor vi mennesker ofte bliver ved med at gentage adfærdsmønstre, som hæmmer glæden og livsudfoldelsen i stedet for at styrke den.
Det gælder f.eks. så simpel en ting som det at kritisere hinanden.

Mange af os bruger ufattelig meget tid i vores private og professionelle liv på at finde fejl og mangler, og især når vores ønsker og behov ikke bliver imødekommet, er en god omgang kritik og bebrejdelser ofte det mest intelligente, vi kan finde på. – Men virker det nu også? – Nej vel!?

For det første flytter du-budskaber opmærksomheden væk fra det sted, hvor skoen i virkeligheden trykker.
For det andet kan vi jo ikke ændre tingene til det mere positive, hvis vi leder efter løsningen det forkerte sted.

Og sandheden er jo nok, når det kommer til stykket, at der bag ethvert kritisk “du er”-budskab gemmer sig et “jeg føler” og et “jeg har brug for”.

F.eks. kunne der bag et “hvor er du egoistisk og selvoptaget” meget vel gemme sig et “jeg har brug for lidt opmærksomhed og omsorg”.

Eller bag “Du vader ind over mine grænser” kunne der gemme sig et “Jeg føler mig sårbar og har brug for nænsomhed og plads til at være mig”. – eller noget lignende.

Og hvad mon virker bedst, at gøre den anden forkert, eller at fortælle hvad vi føler, og hvad vi har brug for? – Et ledende spørgsmål, jeg ved det godt. – Men hvor kan det være svært at huske.

Måske kunne det være en lille øvelse den næste uge at fange os selv i vores “du er”-budskaber og tjekke ud, hvad vi i virkeligheden har brug for. – Og næste skridt kunne så være at tage mod til at udtrykke vores egne følelser og behov direkte uden at kritisere eller bebrejde.

Selv om jeg ikke vil garantere, at det virker hver eneste gang, så er virkningen i de fleste tilfælde overraskende positiv. – Så meget tør jeg godt love.

mange kærlige hilsner

Ole

Share