Det vi giver opmærksomhed, får vi mere af.

Er du også blevet offer for den kollektive krise-tankegang, eller lever du stadig med dine drømme, håb og positive forventninger?

Er du gledet ind i “krise-trancen” sammen med så mange andre, og tror, at verden, den danske økonomi og dine muligheder for at skabe glæde, trivsel og velstand for dig selv og andre er gået fløjten de sidste par måneder?

Det der sker for tiden, er et mønstereksempel på, at det vi giver meget opmærksomhed, får vi mere af. Lad mig give bare nogle få ud af utallige eksempler:

For et par år siden kendte vi i Danmark ikke til begrebet “happy slapping”, dvs. uprovokeret meningsløs vold “for sjov”, hvor offeret bliver filmet under overgrebet.
Det ændrede sig allrede dagen efter at en af vores landsdækkende TV-kanaler bragte en dokumentarudsendelse om fænomenet i England. Nogle sindsforvirrede unge blev inspireret, og siden da har vi haft flere gruopvækkende sager i Danmark.

For et par år siden var hjemmerøverier et næsten ukendt fænomen i Danmark. Men efter at medierne har hidset en stemning op, er utallige kriminelle blevet inspireret, og antallet af hjemmerøverier er eksploderet. Følgelig at hundredtusindevis af danskere nu ubegrundet blevet utrygge i deres eget trygge og sikre hjem.

For nogle få måneder siden var den økonomiske krise noget med et par uansvarlige banker og et lokalt problem i byggebranchen, og ikke noget der kom flertallet af danskere ved.
Vores økonomi var generelt stærk og sund, og problemerne fandtes primært på den anden side af Atlanten.

Siden da er vi dagligt blevet hypnotiseret med krise, krise, krise og atter krise i medierne, og det er efterhånden ved at blive derefter.

Faktisk har flertallet af danskere flere penge på lommen end sidste år, men vi er blevet nervøse og holder på dem. Det går ud over virksomhederne, ikke mindst detailhandelen, og så ruller lavinen, fordi der ikke skal produceres så mange varer, transportbranchen skal ikke transportere så meget, virksomhederne fyrer folk osv. osv.

Og bankerne er helt væk i krise-hypnosen og tør ikke låne hverken kunderne eller hinanden penge. Og aktiemarkedet bliver nervøst,så kurserne rasler ned. En selvforstærkende dominoeffekt, der efter min mening kunne have været minimal, i forhold til, hvad den er ved at blive. – 99% af krisen er ren og skær psykologi.

Jeg fornægter ikke, at verden er blevet global, og at den internationale økonomi påvirker os. Jeg mener heller ikke, at vi skal indføre censur på medierne. – En uhyggelig tankegang!

Men jeg mener faktisk, at vi kan gøre oprør mod krisen og den ensidigt negative nyhedsformidling, og flytte vores opmærksomhed over på alt det, der stadig fungerer, alle de muligheder vi stadig har, og den lysende fremtid vi alle har mulighed for at virkeliggøre.

Der er titusindvis af gode nyheder hver dag fra hele verden, som medierne kunne bringe som supplement til krisesnakken. Obamas indsættelse som USA’s præsident er bare en af dem.

Der er lige så meget godt nyt, som vi kunne fortælle hinanden, som kunne puste liv i drømmene, give os de positive forventninger tilbage, og som kunne hjælpe os med at starte en positiv, opadgående spiral i stedet for den negative nedadgående, som vi desværre har fået sat gang i. Hverken Barack Obama, bankpakker eller noget andet udefra kan gøre det for os. Vi skal selv vende spiralen. Og det kan vi gøre ved at vågne op fra krisetrancen og ved igen at begynde at give opmærksomhed til det, vi gerne vil, drømmer om, er taknemmelige for, påskønner osv.

Vi behøver ikke at fornægte, at der er en række udfordringer og problemer i den aktuelle situation. Ingen grund til at fortrænge tingenes øjeblikkelige tilstand.

Men lad os gøre oprør mod krisen og offertankegangen og sætte gang i en kreativ og positiv proces.
Lad os se virkeligheden i øjnene som udgangspunkt, og så aktivt deltage i at ændre den til det bedre.

Her er et par forslag:

Genopliv dine drømme, find ud af, hvad du ville gøre af godt for dig selv og andre, når du trodser mørkemændenes budskaber og ser bort fra det kollektive krisehysteri.

Find hver dag mindst 5 ting i dit liv, som du er taknemmelig for.

Åben dine sanser og læg mærke til alle de gode ting, der faktisk sker omkring dig hver dag.

Hvis du har lidt overskud økonomisk, så brug lidt penge på at forkæle dig selv og dem du holder af. Køb et par lækre ting, tag et kursus, forkæl en ven eller din kæreste med et gavekort til en omgang wellness, invester i din fremtid og nyd livet.

Og hvis du er personligt ramt af de konkrete konsekvenser af krisetrancen, så du også er ramt på pengene eller karrieremulighederne, så byg alligevel et psykisk overskud op ved at fokusere på, hvad du virkelig drømmer om, er taknemmelig for osv. Energien vil før eller siden følge opmærksomheden, og spiralen vil vende.
Det er min egen livserfaring.

Og uanset hvad du vælger at gøre, så er jeg selv stået af krisevognen. Jeg planlægger, at 2009 på alle måder bliver mit hidtil mest fantastiske år. – Vil du være med?
Godt nytår.

mange kærlige hilsener

Ole

Share