Gå til bekendelse, – vær ærlig

Jo mere vi fortier, lyver eller er uærlige over for os selv og/eller vores kæreste, jo mere vil vi efterhånden befinde os i en form for åndelig osteklokke. Følelserne siver her-med stille og roligt ud af kærlighedsforholdet og forsvinder.

En meget almindelig brugt floskel i parforhold er, at hvad man ikke ved, har man ikke ondt af. Det er måske sandt på et overfladisk plan, men i et egentligt kærlighedsforhold er det absolut ikke rigtigt. Hvad vi ikke ved, har vi rent faktisk ondt af. Kærligheden mellem os dør af fortielserne.

Jeg har af og til mødt mennesker, der dyrker sex udenfor parforholdet og glemmer at fortælle det derhjemme. Nogle af dem undskylder sig med, at det ikke betyder noget, og at hvad man ikke ved, har man ikke ondt af. Herre Gud, det var jo bare et one night stand, og der er ingen grund til at ødelægge et ellers (godt?) parforhold, bare fordi man lige havde en lille affære til julefrokosten.

Ifølge medierne har 60 % af danskerne været deres partner utro på et eller andet tidspunkt.

Uanset hvad vi hver især måtte have af moralske holdninger til, om dette er OK eller ej, så er det min erfaring, at såkaldt utroskab ikke fungerer i praksis.

Med fortielserne bliver den psykiske osteklokke umærkeligt tykkere og tykkere, afstanden mellem de to parter i parforholdet tilsvarende større, og når der er gået et stykke tid, kan vi ikke forstå, at den gode, gamle gnist ikke er der længere, og at inderligheden er forsvundet fra forholdet. –

Og så får vi jo endnu en anledning til at gå ud for at “stimulere forholdet” lidt endnu en gang. Og sandsynligvis lyver vi så også om det eller lader være med at fortælle om det derhjemme. Og sådan fortsætter den nedadgående spiral.

Nu er du måske ikke tilbøjelig til at lave sidespring, men de fleste af os har ting, som vi af den ene eller anden grund fortier eller glemmer at fortælle vores kæreste.

Fra sjælen og fra hjertet ved vi godt, at vi er nødt til at være ærlige og åbne, både om de positive og de mindre positive sider af os, hvis vi vil have andet og mere end et overfladisk forhold til vores partner.

Hvis dit parforhold er blevet dødt eller lidenskabsløst, og hvis du ellers er parat til at se dig selv i øjnene, vil jeg opfordre dig til at stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvad fortier jeg over for min kæreste?
  • Hvilken betydning har det for, hvor åbent mit hjerte er?

Og tjek lige ud med dig selv:

  • Hvad afholder dig fra at tale med din partner om fortielserne?
  • Hvordan retfærdiggør du over for dig selv, at du ikke fortæller sandheden?
  • Hvilket selvbillede forsøger du at holde fast i?
  • Hvad sker der, når du går til bekendelse? Føler du dig lettet?
  • Føles det trods alt mere værdigt?

NB!
I uge 26-29 kommer der en ny stor artikelserie med titlen “Kærlighedsskolen” i Alt for damerne, som jeg kan anbefale at læse. Her bliver kærlighed og parforhold tages under kærlig behandling fra forførelse og forelskelse til fordybelsen af parforholdet.
Det er journalist Anne Hermansen, som også stod bag artikelserien om De forbudte følelser, som har skrevet artiklerne.

I min bog “At vokse sammen, udvikling og selvudvikling i parforholdet”, Borgens forlag 2006, kan du også læse meget mere om ærlighedens betydning for et parforhold, og om hvordan vi kan være ærlige på en konstruktiv måde, som ikke sårer den anden men tvært imod styrker forholdet.

mange kærlige hilsener

Ole Vadum Dahl

Share