MÅLSÆTNINGSARBEJDE handler om kreativt at gå efter hvad du vil opnå, frem for reaktivt at undgå det du IKKE vil have. Spørgsmålet: ”Hvad  vil du gerne opnå?” bør være starten på enhver coaching- eller terapisession. Det er en fundamental indledning, der samtidig giver mulighed for at samle op og evaluere: Nåede vi egentlig det, vi satte os for?

Uffe Thorsen. Underviser på Lifecoach Uddannelsen, supervisor og studievejleder på ID Academy i Silkeborg. Uddannet ID Lifecoach, Spirituel Coach og Gruppe Coach. Bor i Vejle (snart Randers), hvor han i sit firma arbejder med coaching, undervisning, psykoterapi og EFT – både i offentligt og privat regi. Oprindeligt uddannet lærer. Har i mange år frivilligt arbejdet med juridisk rådgivning i Randers.

Af ID Lifecoach og underviser Uffe Thorsen

En kunde kommer ind til bageren:
”Jeg vil ikke have rundstykker!”
Ekspedienten: ”Ok? Hvad vil du så ha’?”
”Jeg vil heller ikke have franskbrød!”

Ekspedienten klør sig gevaldigt i nakken og bliver forvirret: ”Jamen, hvad kan jeg så hjælpe dig med?” Kunden er frustreret i sit fokus på, hvad han vil undgå og udbryder: ”Jeg vil bare ikke have hvidt brød”.

Ekspedienten er forvirret. Kunden fokuserer på det, han vil undgå. Resultat: Uheldig kommunikation og kunden bruger en masse energi på at få øje på det, han ikke vil have.

Heldigvis har ekspedienten en coachende tilgang og spørger: ”Dét, du leder efter, hvor skal det bruges, og hvor mange skal du købe ind til, og hvad er det egentlig, du leder efter? Kig dig rundt og find ud af, hvad du har brug for, og giv lyd når du ved, hvad du præcis gerne vil have, så skal jeg nok finde det til dig til, hvis vi overhovedet har det i butikken”.

I dette eksempel hjælper ekspedienten kunden til at skifte fokus:

Find ud af hvad kunden vil opnå, fremfor hvad kunden vil undgå. Hjælp kunden til at finde et kreativt mønster i stedet for et reaktivt mønster.

 

Det reaktive mønster
I coaching er det godt at vide, hvor du vil hen, og hvad du egentlig vil opnå. Men ofte oplever jeg klienter bruge mange kræfter på at tale om det, de vil undgå. En klassiker på et reaktivt mønster: ”Jeg vil ikke have min chef disker op med overarbejde lige fem minutter i fyraften. Jeg vil ikke være stresset!”.

De fleste af os kender til situationer med ”store stygge chefer” og ”krakilske relationer”, vi har lyst til at løbe skrigende væk fra. Situationer som trigger vores alarmsystem. Min erfaring er dog, at når vi fokuserer på det, vi vil undgå, så har vi en tilbøjelighed til at fokusere på netop det ubehagelige og farlige ved relationen. Fx kan chefens melding lige før fyraften betyde, at jeg føler mig låst fast eller fanget! Hvad bliver undgåelsestanken så?

”Jeg vil IKKE være fanget og ikke være låst fast!”
Hvilket tankemylder fylder så?
Dét, jeg vil undgå – ikke målet om at være fri og ulåst.

Det er måske vigtigt for mig at føle frihed eller autonomi. Måske vil den beskrevne oplevelse tæt på fyraften betyde, at hver gang chefen nærmer sig, så føler jeg den der snigende ubehagelige fornemmelse af at være truet af begrænsninger. Af ufrihed. Denne handlemåde er starten på en ond selvforstærkende cirkel.

Start det kreative mønster
Så når du tænker på ”den store stygge chef”, hvordan kunne du så godt tænke dig at have det med vedkommende? Hvad vil du egentlig opnå i forhold til netop denne chef og arbejdsopgaverne?

Vil du gerne blive bedre til at tage ansvaret for dig selv? Vil du gerne have ro i maven, når du træder ind på din arbejdsplads? Vil du melde tydeligere ud i forhold til aftaler om færdiggørelse af bestemte opgaver? Listen er lang.  Måske handler det om, at du gerne vil blive bedre til at opdage, at NU skal du tage ansvar for dig selv!?

Når du opdager mønsteret og vågner op i midt i tågen af undgåelsestanker, kan du bryde fornemmelsen af at ”være i fare”. Tågen letter som dug for solen ved netop at fokusere på – både hvad du har indflydelse på, og hvad du rent faktisk gerne vil opnå. Målsætningsarbejdet bliver da også mere konkret.

Så vågn op og opdag alle de steder hvor du siger, hvad du vil undgå.

Når vi er reaktive, motiveres vi af udsigten til at kunne undgå negative følelser. Det vil sige, at vi automatisk og refleksmæssigt forsøger at slippe for noget, som vi tror vil være ubehageligt. Når vi er kreative i forhold til fremtiden, opsøger vi aktivt noget, som vi fornemmer vil give os positive følelser. Vi tager her bevidst initiativ til at realisere et ønske eller nå et mål. Så vid hvad du ikke vil, men hav hovedfokus på, hvad du gerne vil. Ole Vadum Dahl fra bogen ”Coaching og kunsten at leve”

Du må ikke…
Da min dreng var 5 år og jeg sagde til ham: ”Du må ikke hoppe i sofaen”, gæt tre gange hvad han i den grad fik fokus på: Sofaen OG hoppeøvelser som bare skulle udføres i netop sofaen. I stedet kunne en vending være: ”Jeg vil gerne have, at du leger gymnastik på gulvet”. Fokus på dét, jeg gerne vil have, han gør, fremfor det jeg ikke vil have. For mange vil det være et markant skift i måden at tænke på.

En anden situation med samme knægt: ”Far, jeg vil have en is!” Mit svar: ”Er det fordi den bare smager rigtig godt – helt ned i maven?” Han svarede med et stort smil og talte om noget andet, ja, glemte faktisk isen. Dét han villle opnå – og som jeg gættede rigtigt på – var at blive mødt i, at is bare er superdejlige, også når man er 4 år. Og så selvfølgelig at få kontakt med sin far.

Målet var det, jeg gerne ville opnå, positiv kontakt, i stedet for at fokusere på at undgå en konflikt omkring isen.

Jeg vil ikke
Forestil dig denne situation i et parforhold hvor han siger til hende: ”Jeg vil ikke have, at du hele tiden retter på mig, når vi er på besøg hos dine forældre”. Den udmelding kommer hurtigt til at ligne en dom overfor hende, som en der retter”.

At fokusere på det man ikke vil have, bliver nemt til at den involverede – i dette tilfælde partneren – føler sig puttet i netop ”skælde-ud-og-rette-til-kassen”.

Det at blive konfronteret med et selvbillede egoet ikke kan identificere sig med, kan trigge de fleste.

Hvad er alternativet? Hvad kan opnås i den situation?
Tja, mulighederne er mange.

Jeg vil gerne
Én mulighed for ham, kan være at sige:
”Det er vigtigt for mig at kunne være fri og afslappet i min måde at være på hos dine forældre. Når du siger til mig , hvad jeg gør forkert, føler jeg mig, ja, forkert og bliver anspændt. Vil du være med til at lade mig prøve at gøre tingene på min måde?”

Målet kan formuleres på et hav af måder, men pointen er, at han får sagt, hvad han gerne vil opnå. I dette tilfælde at være fri og afslappet. På den anden side kan det tænkes, at hende, der ”retter”, gerne vil opnå en følelse af ro og overbærenhed.  Måske endda accept af ham fra forældrene. Det behov kan forklare hendes trang til at rette, så han gør tingene rigtigt, og dermed bliver accepteret af forældrene.

Øvelse gør mester
Tag dig selv i dine undgå-tanker. Træn i at tænke på hvad du gerne vil opnå.
Som lidt hurtig træning kan du skrive 10 ikke-sætninger fx:

  • jeg vil ikke ryge 20 cigaretter om dagen
  • jeg vil ikke have mere overarbejde
  • jeg vil ikke …

 

Det kan blive til følgende opnå-sætninger:

  • jeg vil være sund
  • jeg vil have overskud til min familie/sport/fritidsinteresser
  • jeg vil …

Dit liv bliver mere overskueligt, positivt og kreativt i samme øjeblik, du gennemgribende fokuserer på dét, du gerne vil opnå – både i stort og småt. Ikke-sætningerne kan du ikke bruge til mere. Når du har skrevet dem, krøl så papiret sammen og smid det ud. Kommunikationen har bedre af at være opnåelsesorienteret i stedet for undgåelsesorienteret. Fra et reaktivt mønster til et kreativt mønster.

God fornøjelse!

 

 

Flere blogindlæg om ID Lifecoach Uddannelsen

 

Se hvornår næste hold på ID Academy’s Lifecoach Uddannelse starter

Tilmeld dig næste informationsmøde om Lifecoach Uddannelsen

Læs mere om ID Lifecoach Uddannelsen

 

 

 

 

Share