• Hvad skal man vælge?

04Umiddelbart kan ovenstående spørgsmål måske lyde forunderligt? Men tænk engang hvis de danske studerende fik muligheden for at vælge hjertemeditation som et middel mod eksamensangst og stress-symptomer i stedet for hjertemedicin.

En nyhedsudsendelse på DR1 her i november måned beretter at omkring 11.000 danske studerende tager hjertemedicin for at komme igennem deres eksamensperioder. En chokerende virkelighed  hvor presset fra egne forventninger og vores samtids succeskrav får de studerende til benytte sig af hjertemedicin.

Er det virkeligt nødvendigt?  Skal eksamensangst og kroppens stress-symptomer fjernes med hjertemedicin? Er der ikke en lille alarmklokke eller to der ringer rundt omkring i vores uddannelsessystem?

Åbenbart ikke. For i følge Tv-avisen på DR1 udtaler en ekspert, at det er okay at gøre det, når blot det er i en periode af de studerendes liv.

På ID Academy har vi igennem de sidste 18 år startet alle undervisningsdage med en meditation, hvor hjertet er i fokus. Vi arbejder bevidst med at inkludere kropsfornemmelser, følelser, tanker og selvbilleder. Vi fjerner ikke noget, vi accepterer det. Vi inkluderer symptomerne med en kærlig bevidsthed, og vi lærer hvordan åndedrættet har kapacitet til at forvandle symptomerne.

Tænk engang hvis vi kunne inddrage denne mulighed i det etablerede danske uddannelsessystem. Mon ikke vi kunne formindske en hel del eksamensangst og stress-symptomer med hjertemeditation?

Hjertemedicin kan selvfølgelig gøre en kolossal og livsvigtigt forskel for mange mennesker. Lægevidenskaben fortjener den største respekt for opfindelsen af hjertemedicin. I min egen nærmeste familie har vi f.eks. i flere generationer tilbage haft glæde af hjertemedicin.

Tilbage står spørgsmålet derfor – hvad skal man vælge? Hjertemedicin eller hjertemeditation? Eller måske kombinationen af begge?

Mon ikke det afhænger af hvornår i livet man får spørgsmålet? Og hvilke symptomer man har? Uddannelsesinstitutionerne og de studerende må efter min mening tage stilling. Ønsker vi at fjerne de studerendes angst og stress-symptomer med hjertemedicin eller skal vi se på andre muligheder?

Med hjertelig hilsen,
Steen Degn

Share