Forvirring er at være bevidst om mere på en gang, end man kan holde styr på. Så hvis du er forvirret, ved du meget. Du skal blot tænke på færre ting ad gangen.

Er der noget, du er forvirret omkring for tiden?

Hvis ja, er der måske lidt hjælp at hente i det følgende. – Prøv det af, og skriv en kommentar, om det også virker for dig.

Gennem mine mange år som underviser i personlig og spirituel udvikling har jeg naturligvis utallige gange oplevet menneskers forvirring omkring stort set alle livets temaer og fænomener. Og da jeg altid selv har været en videbegærlig og søgende sjæl, er det heller ikke småting, jeg selv har været forvirret omkring.

På et tidspunkt opdagede jeg dog, at sindstilstanden forvirring er forbundet med nogle ganske bestemte og forudsigelige måder at tænke på. – Når vi er forvirrede, har vi simpelthen for meget kørende rundt i hovedet på en gang. Men endnu vigtigere, jeg fandt ud af, at hvis jeg stiller mig selv en række spørgsmål på en bestemt måde, kan jeg få forvirringen til at lægge sig og dermed få ro på, så jeg kan finde hoved og hale på mine tanker igen.
Prøv det af:

Tænk på noget, du er virkelig forvirret omkring.

Det kan være en bestemt information eller noget andet, du forsøger at forstå. Det kan være noget omkring dine venskaber eller andre relationer, eller det kan være et eller andet omkring nogle valg du skal foretage i dit liv etc.
Læg mærke til, at stort set uanset hvad du er forvirret omkring, så hober der sig for mange tanker, muligheder, synsvinkler eller andre informationer op i sindet på en gang, og til sidst ved du ikke, hvor du skal begynde, og hvor du skal slutte.

Spørg nu dig selv: “hvad er bare en ting, jeg ved om dette”?

Og uanset hvor banalt det måtte være, så skriv det ned på et stykke papir eller på din computer.

Spørg herefter dig selv: “Og hvad er en ting mere, jeg med nogenlunde sikkerhed ved om dette her”?

Skriv også dette ned.

Bliv ved med at spørge dig selv og skrive ned, indtil du kan mærke, at der falder mere ro på.
Når du har fået lavet en liste med bare nogle få ting, du trods forvirringen ved om situationen, emnet, eller hvad end du måtte være forvirret omkring, så kan du begynde at lave en liste over de ting, du stadig mangler at finde ud af.
På den måde bliver forvirringen en positiv anledning til at blive mere afklaret og klogere på dig selv og livet.

I eksistentiel forstand kan forvirring faktisk også være en virkelig positiv ting.
Mange gange i mit liv har jeg været totalt forvirret omkring, hvad jeg skulle gøre eller ikke gøre, hvad der var sandt eller usandt, rigtigt eller forkert, fair eller ikke fair osv.
Med andre ord har jeg ved flere lejligheder været godt og grundigt rundtosset i eksistentiel forstand.

Til sidst har jeg så ofte måttet give op og bare konstatere, at det eneste jeg med sikkerhed vidste, var, at jeg var i live lige nu, at der i øjeblikket ikke var nogen fare på færde, og at jeg jo kun kunne tage stilling fra øjeblik til øjeblik, til hvad end livet kunne finde på at diske op med.

Og det sjove er så, at nuet i sig selv sjældent er særlig forvirrende eller vanskeligt at tage stilling til.
Det er, når vi bliver fanget ind af fortid og fremtid, – der reelt kun er konstruktioner i sindet, – at vi bliver grebet af eksistentiel forvirring.

mange kærlige hilsner

Ole

Share