Tænk engang hvis livet var så nemt, at når man tog en beslutning om at lave noget om, så skete det bare helt af sig selv. Hvis man bare kunne sige sin ærlige mening til chefen, omlægge sine usunde kostvaner eller blive den konsekvente balancerede forælder.
Hvis vi laver statistik over, hvor mange nytårsfortsæt der rent faktisk bliver gennemført, er tallene nok desværre et-cifrede!

Men hvorfor er det så svært at lave om på ting, som vi meget gerne vil ændre?

Indenfor udviklingspsykologien har psykolog Robert Kegan skrevet bogen ”Forandring nu!”. En bog der handler om begrebet ”forandrings-immunitet”.

Forandrings-immunitet kan bedst beskrives som et dybere ubevidst lag af psyken der arbejder målrettet mod at beskytte os mod ubehagelige følelser og forandringer.

Vi ved jo godt at pommes frites og pizzaer ikke just får vægtkurven til at bevæge sig nedad, og på trods af at mange er i konstant kamp mod kiloerne finder disse madvarer sig på mystisk vis vej ind i vores kostindtag. Hvorfor??
Fordi de gerne vil minde os om, at vi har en grund til at bevare den beskyttelse som de ekstra kilo giver os. Måske en frygt for at opleve eksistentiel tomhed og ensomhed. Eller for at skabe en fysisk distance til andre mennesker for at undgå tætte relationer, selvom man til alle omkring sig proklamere at ”når bare jeg har smidt 10 kilo, så skal jeg nok få en kæreste!

Første skridt i en forandringsproces er derfor at begynde at acceptere sig selv på alle planer. Vi er som vi er lige nu, fordi mange forskellige lag i os, hver på sin måde, forsøger at bevare balancen og sikre den mindst risikable vej frem.
Dernæst kan du med åbent sind prøve møde de sider af dig eller andre, som du er utilfreds med, ved enten at meditere på det, eller ved at bede om feedback fra en nær ven. Herved har du muligheden for at få et indblik i, hvad der er kilden til DIN forandrings-immunitet. Først når du får øje på  ”kilden” kan en ægte forandringsproces begynde.

ID Academys uddannelser fokuserer netop på at belyse ”kilden”,  nemlig de reaktive tankemønstre og hæmmende overbevisninger om os selv og vores relationer.

Ved hjælp af effektive metoder, teknikker, gruppeprocessor og spirituel udvikling f.eks.  meditation og mindfulness, opnår vores kursister adgang til de dybere lag og motivation til at tage fat på transformerende ændringer af deres selvfølelse og dermed hele tilgangen til livet.

Så hvor du end befinder dig i en af livets mange forandringsprocesser, har vi fagligheden og faciliteterne til at blive din vejleder på ”rejsen”.

Læs mere om ID Academys uddannelser: www.idacademy.dk

 

Ronen Thalmay, ID Psykoterapeut-studerende

Share