Den legendariske bilfabrikant Henry Ford skulle en gang have sagt: “Om du tror du kan, eller om du tror du ikke kan, – i begge tilfælde har du ganske sikkert ret”.

Den sandhed har jeg fået bekræftet utallige gange både i mit personlige liv og i min mangeårige professionelle karriere som coach og underviser i personlig og spirituel udvikling.

I mange tilfælde har jeg i mit personlige liv begrænset mig selv ved at betragte mig selv, andre mennesker og muligheder i livet gennem et filter af selvbegrænsende overbevisninger så som: “jeg er ikke god nok”, “det kan ikke lade sig gøre”, “det kan jeg ikke”, “det fortjener jeg nok ikke”, “jeg er ikke klog nok, heldig nok, pæn nok, udviklet nok etc. Etc.”.

Og da negative overbevisninger har det med at blive til selvopfyldende profetier, er virkeligheden desværre mange gange blevet derefter.
Hvis du selv har oplevet at blive indfanget af livsbegrænsende overbevisninger, ved du hvor nedslående og smertefuldt det kan være, ikke mindst hvis man samtidigt har nogle drømme om et gladere og mere meningsfyldt liv.

Og omvendt, – de gange hvor jeg i positiv forstand har været “urealistisk” omkring, hvad jeg kunne, har jeg gjort ting, som mine omgivelser ikke troede var muligt. Jeg har mange gange haft det ligesom humlebien, der ikke ved, at den rent videnskabeligt betragtet ikke skulle være i stand til at flyve. Men det ved den heldigvis ikke, så den flyver fint alligevel.

“Tro flytter bjerge”, siger vi, og nogenlunde den samme effekt kan det åbenbart have, når vi i overført betydning ikke ved, at vi ikke kan flyve.

Hvis vores lykke og succes i livet snarere afhænger af de filtre vi oplever virkeligheden igennem, end det afhænger af den faktiske fysiske virkelighed, ville det jo være fantastisk at kunne ændre de briller, vi oplever os selv og livet gennem.

Og det var da også noget nær en åbenbaring for mig, da jeg for efterhånden mange år siden opdagede, at vi som mennesker har det privilegium, at vi faktisk kan opløse negative livshæmmende overbevisninger, og dermed frigøre vores potentialer og uudnyttede muligheder i livet.

Overbevisninger er ganske enkelt mentale konstruktioner i sindet, som kan ændres fra negativt til positivt. Det er simpelthen et spørgsmål om psykologisk viden og håndværk.

Og da jeg jo har det privilegium, at mit professionelle liv handler om at gøre en positiv forskel i menneskers liv, er det selvfølgelig blevet en vigtig del af mit virke at give den viden videre til andre.
Det er fantastisk at opleve, hvad der sker med mennesker, der vågner op af de vågne mareridt, som selvbegrænsende overbevisninger er, og opleve hvordan de blomstrer, får overskud og folder sig ud.
Det synes jeg, at vi alle fortjener at opleve.

Derfor er det selvfølgelig også en vigtig del af ID Lifecoach uddannelsen at lære de kommende ID coaches, hvordan man hjælper mennesker af med deres livsødelæggende overbevisninger. Allerede på første år af den 2-årige coachuddannelse på ID Academy får du mulighed for både at “revidere” dine egne selvbegrænsende filtre og lære, hvordan du helt konkret hjælper dine kommende klienter med at ændre deres.

Og du kan læse meget mere om nogle af de mange måder, jeg arbejder med overbevisninger på i min bog Coaching og kunsten at leve.

Og her er så lige en lille video, som måske i sig selv kan være med til at ændre din opfattelse af, hvad der kan lade sig gøre.

Da jeg her i vinter var på rundrejse i Thailand med min dejlige familie, oplevede jeg lige nøjagtigt det, du får at se i videoen.

Det kan godt være, at humlebien ikke ved, at den ikke kan flyve. – Men der er altså også elefanter, som ikke ved, at de ikke kan male.

Kærlig hilsen

Ole Vadum Dahl
Uddannelsesleder på ID Academy’s coachuddannelse

Share