Det i os selv vi ikke vil acceptere,
vil fortsat eksistere!

Har du lagt mærke til, at de ting i os selv, som vi forsøger at undertrykke, fornægte eller kæmpe imod, har det med at forfølge os år efter år?

Der er kun en kur, som holder i længden. – Og det er accept!

Og accept er ikke det samme som at lade slå til eller at lade vores eventuelle destruktive tilbøjeligheder løbe af med os. Det betyder simpelthen bare at acceptere de følelser og behov, som ligger bag vores negative vaner og impulser.

Mange af os forveksler det at mærke bestemte følelser, med at vi måske også kommer til at udleve dem. Hvis vi eksempelvis skulle acceptere vores vrede, forestiller vi os måske, at vi ville komme til at rive hovedet af nogen. Men det behøver vi selvsagt ikke. – Accepten omfatter ikke destruktive adfærdsmønstre men kun følelser og behov.

Og hvis vi tør mærke alt, hvad vi føler, finder vi hurtigt ud af, at der bag alle vores følelser gemmer sig et budskab om alment menneskelige behov. Uanset om vi er kede af det, vrede, jaloux, misundelige, frustrerede eller noget andet, så gemmer der sig et behov for kærlighed, respekt, tryghed, frihed, anerkendelse eller noget andet legitimt lige under følelsen.

Så når vi rummer og acceptere alle vores følelser, har vi mulighed for at opdage, hvad vi i virkeligheden har brug for og ønsker os. – Og så kan vi jo finde nye og mere konstruktive måder at tilfredsstille vores behov på.

Share